Zašto maslinovo ulje može za sve upotrebe (kuvanje, prženje, salatu) ?

Upotreba maslinovog ulja se toplo preporučuje u kuvanju zbog povećane otpornosti na visoke temperature (170oC). To praktično znači da se u poređenju sa drugim uljima za ulje, antioksidanti maslinovog ulja bolje čuvaju i da se sadržane mononezasićene masne kiseline (npr. Oleinska kiselina) lako pretvaraju u štetne transmasti. Prema istraživanjima, to je najbolja hranljiva masnoća otporna na svako kuvanje.

Pored toga, istraživanje Laboratorija za biohemiju – prehrambena hemija Univerziteta Harokopio pokazalo je da proces prženja u kontrolisanim uslovima: kratko vreme prženja, temperatura do 170 ° C, upotreba maslinovog ulja, zamena ulja nakon prženja, izgleda da ima pozitivan nutritivni efekat vrednost hrane. Konkretno, povećava sadržaj pržene hrane u antioksidantima (fenolna jedinjenja, vitamin E) i posebno u supstanci protiv raka skvalenu. Trajnost sastojaka maslinovog ulja održava se do 5 prženja, dok se u ostalim uljima mogu oštetiti od prvog prženja.

Pored toga, dodavanje maslinovog ulja pogodno je i za sirovo i za kuvano povrće, jer su njihovi antioksidanti (npr. Likopen, b-karoten) bioraspoloživiji u kombinaciji sa maslinovim uljem. Konkretno, likopen se bolje apsorbuje zagrevanjem, tako da ga ćelije paradajza lakše oslobađaju. Iz tog razloga, najbolji izvor likopena je kuvani paradajz i naravno sos od paradajza sa maslinovim uljem.

Leave a Reply